LEEF! in de pers:


Het Volk, 19/9/00:

Leef!-protest aan stadhuis


Een twintigtal kandidaten van Leef!, de partij van voormalig Carnoy-vakbondsman Raf Verbeke, voerde gisterenavond actie voor het stadhuis. Aanleiding vormen de torenhoge bradstofprijzen. Leef! eist dat het stadsbestuur onmiddellijk een crisiscomité opricht dat een inventaris maakt van de problemen die daaruit voortvloeien en een compensatiefonds opricht. Dit onder meer om de armere bevolkingsgroepen te steunen, door stookolietoelages te verstrekken en een gratis minimumhoeveelheid aardgaslevering en herstel van de loonindexering af te dwingen.


De Gentenaar, 28/8/00:

Leef wil met echte noden naar gemeenteraad


GENT
(WDB)
28/08/2000

GENT - Ze zijn voorlopig met 35, maar tegen begin september hopen ze een volledige lijst met 51 kandidaten bijeen te krijgen. Leef heet de nieuwe politieke partij en dat letterwoord staat voor een Links Ecologisch Eenheidsfront. Woordvoerder en mogelijk lijstaanvoerder is Raf Verbeke, de ontslagen vakbondsafgevaardigde van Carnoy en boegbeeld van het wit comité Recht op Recht.

Werk voor iedereen, een gegarandeerd inkomen, een betaalbaar dak boven ieders hoofd, een betere dienstverlening, echte democratie, een leefbare stad en een milieuvriendelijk beleid, dat zijn maar enkele van de -- nogal voor de hand liggende actiepunten van Leef. Daarenboven wil de partij ijveren voor gelijke rechten voor homo's, lesbiennes en biseksuelen en voor solidariteit tussen Belgen, migranten en vluchtelingen.

Links Het merendeel van de kandidaten komt uit linkse hoek -- ze willen het geld bij de rijken en de bedrijven halen -- en verdiende zijn sporen onder andere in de vakbondswerking, bij de initiatiefgroep openbaar vervoer, Militant Links, de campagne tegen dure vuilniszakken, Hand in Hand, Blokbuster en Gastvrij Gent.

,,We mikken op minstens een vertegenwoordiger in de gemeenteraad'', zegt Raf Verbeke. ,,Alleen dan hebben we de garantie dat er echt naar de bevolking geluisterd wordt, want vandaag trekken alle grote politieke partijen aan hetzelfde zeel: ze zijn vooral bekommerd om hun eigen macht zonder zich echt in te zetten voor de noden van de bevolking.''

Het budget van Leef is krap: de kandidaten beschikken over amper 100.000 frank om het grote publiek van hun bestaan op de hoogte te brengen en dat is net genoeg voor wat affiches en voor 50.000 folders die in de volkswijken verspreid zullen worden.

Om dat budget enigszins op te krikken wordt op 23 en 24 september in zaal Cocteau in de Palfijnstraat een Leef-weekend gehouden, met op zaterdag discussies over de programmapunten, een babbel met Waalse gelijkgezinden, een debat over waterellende en politiek, Gentse politieke chansons door Marc Reynaerts en op zondag een veiling van kunstwerken, die het kiesfonds moet stijven.


De Gentenaar, 21/8/00:

Nieuwe lijst LEEF wil 'basis' vertegenwoordigen

GENT
Willy DE BUCK
21/08/2000

Raf Verbeke, de ontslagen vakbondsafgevaardigde van metaalbedrijf Carnoy en voorman van de witte beweging Recht op Recht is bij de gemeenteraadsverkiezingen kandidaat op de nieuwe lijst LEEF. Volgens Verbeke zal de lijst grotendeels gevuld worden met sociaal geëngageerde mensen uit de basis, die hun sporen verdienden in het verenigingsleven en de syndicale beweging. Een jaar na de wekenlange staking in Carnoy heeft Verbeke ander werk gevonden bij De Lijn, maar hij blijft even strijdlustig als altijd.

Raf Verbeke was in augustus en september vorig jaar een van de voormannen van de zes weken durende staking die het metaalbedrijf Carnoy in Wondelgem platlegde. De arbeiders hadden het werk neergelegd omdat Verbeke met een drogreden ontslagen werd, maar hun strijd groeide gaandeweg uit tot een krachtmeting met de directie waarbij de elementaire syndicale rechten op het spel stonden.

De staking eindigde met een akkoord dat de werknemers met tegenzin ondertekenden en dat weinig goeds beloofde. Een jaar later heeft Carnoy zestig werknemers afgedankt en wie wel nog mocht blijven moest een stuk flexibeler worden.

,,Toch is de staking geen maat voor niets geweest'', zegt Verbeke nu. ,,We wisten vooraf dat er ontslagen zouden vallen, maar zonder de staking was het wellicht nog veel erger geweest. De directie is toen geschrokken van de vastberadenheid van de vakbonden en heeft bij de CAO-onderhandelingen zelfs moeten inbinden toen ze langere werktijden en inleveringen eiste.''

,,Ook de sfeer in Carnoy is veranderd: iedereen trekt opnieuw aan hetzelfde zeel, zelfs de mensen die de staking probeerden te breken door zich met helikopters in het bedrijf te laten droppen. Zij zien nu in dat ze door de directie belogen zijn en dat de Nederlandse bazen niet echt geïnteresseerd zijn in Carnoy, maar enkel in een Belgische vestiging voor hun Nederlandse activiteiten.''

Lotto
Verbeke kwam na de staking nog een keer in het nieuws toen de arbeidsrechtbank hem in het gelijk stelde en Carnoy tot een ontslagvergoeding van 3,3 miljoen veroordeelde. ,,Veel mensen dachten toen dat ik de Lotto gewonnen had, maar na aftrek van lasten en kosten bleef daar slechts 1,7 miljoen van over'', zegt Verbeke.

,,Ik heb 1,3 miljoen in de verbouwing van mijn woning gestopt en de rest heb ik aan het solidariteitsfonds van Carnoy, de mensen zonder papieren, Regina Louf en Roberto d'Orazio van Forges de Clabecq geschonken. Dat zijn mensen die allemaal met hoge proceskosten geconfronteerd worden om hun rechten te verdedigen. Ze hebben die geste enorm geapprecieerd.''

Ondertussen moest Raf Verbeke naar ander werk uitkijken, maar dat was niet zo eenvoudig. ,,We leven in een hoogconjunctuur en er is veel vraag naar arbeiders, maar ze zagen mij niet graag komen. Tweemaal kon ik aan de slag via een interimbureau, maar telkens werd ik na een paar weken weer bedankt toen men er achter kwam dat ik Raf Verbeke van Carnoy was.''

Onderhoudsman
Verbeke kon uiteindelijk toch aan de slag als onderhoudsman bij De Lijn -- eerst als interimair en ondertussen met een vast contract -- maar hij moest wel 150 frank per uur inleveren. ,,Als je dat over enkele jaren bekijkt, dan blijft er van die miljoenen van Carnoy dus geen frank meer over'', zegt Verbeke. ,,Maar ik klaag niet. Ik ben daar goed onthaald, zowel door de werkgever, de vakbonden als de collega's.''

Van de heroïsche staking is ondertussen een film gemaakt die vooral in scholen en bij vakbondsopleidingen gewaardeerd wordt, maar Verbeke wil binnenkort het hoofdstuk Carnoy definitief afsluiten. ,,Ik blijf samen met het waakzaamheidscomité wel nog de juridische afwikkeling van die staking volgen en op zaterdag 2 september is er een solidariteitsfeest met Esta Loco in het centrum Ten Berg, maar we willen die bladzijde eindelijk omslaan'', zegt hij.

Namen
,,Ik heb nu een nieuw doel. Samen met een groep andere mensen van Carnoy, de witte beweging, de referendumgroep rond openbaar vervoer en de vakbondswerking stellen we onze kandidatuur voor de gemeenteraad. LEEF heet onze lijst en we willen het verzet en het wantrouwen van de basis voor de traditionele politieke partijen tot in de gemeenteraad brengen.''

Behalve Raf Verbeke zal ook de vroegere vakbondsafgevaardigde Agnes Lamoen van de puntfabriek op de lijst figureren. De andere namen worden in de loop van volgende week bekend gemaakt.