Gents Militantje, september 2000

  • Stem Leef
  • Protest en strijd tegen het stadsbestuur
  • Jongeren
  • Vrouwenmars tegen armoede en geweld

  • In juni ’99 trok Militant Links voor de eerste maal naar de verkiezingen met de slogan “laat politiek niet over aan de politiekers. Stem voor mensen die samen met u strijd willen en zullen voeren”. Heel wat mensen kenden ons van onze acties tegen de dure vuilniszakken.

    Het is alweer meer dan twee jaar gele-den dat het Stadsbestuur aankondigde dat de prijs zou stijgen van 8 naar 50fr. Geen enkele van de oppositiepartijen rea-geerde, Militant Links was de enige partij die het ongenoegen van de Gentenaars in actie omzette.

    We hebben de strijd toen niet gewon-nen, maar wilden door aan de verkiezingen deel te nemen onze partij meer bekend-heid geven en onze krachten verder op-bouwen. Een kleine 300 mensen hebben we toen in Gent kunnen overtuigen voor onze kleine maar strijdbare partij te stem-men - ondertussen hebben we 4 afdelin-gen in het Gentse kunnen opbouwen.

    Ook ditmaal is het in dit kader dat we op 8 oktober naar de verkiezingen trekken. Iedere 6 jaar kunnen wij zogezegd bepalen wie Gent zal besturen. Er is één probleem: alle partijen in de gemeenteraad zeggen en doen hetzelfde. Geen enkele van hen heeft de laatste zes jaar een poging ge-daan te vechten voor een alternatief beleid; een beleid dat opkomt voor de belangen van de mensen in de arbeiderswijken, voor de arbeiders in de bedrijven, voor de werk-lozen, gehandicapten, zieken,... kortom voor de zwakken in de samenleving.

    Gezien wij, als deel van de arbeiders-klasse, op geen enkele partij meer kunnen rekenen, vindt Militant Links dat het hoog tijd is nieuwe instrumenten op te bouwen waarmee wij onze belangen, die van de arbeidersklasse, kunnen verdedigen. Dus ... komen we ditmaal opnieuw op, maar deze keer niet op een specifieke Militant Links-lijst. We hebben onze krachten gebundeld met andere Gente-naars die de laatste jaren in allerlei strijd betrokken waren en deze strijd willen ver-derzetten in en buiten de gemeenteraad.

    We willen het stadsbestuur de rekening presenteren voor het beleid dat ze de afge-lopen jaren voerde in het belang van een kleine minderheid. We vragen opnieuw niet alleen op ons te stemmen, maar ook actief deel te nemen aan de LEEF! campagne en je aan te sluiten bij Militant Links. Om te kunnen strijden, moet je je immers orga-niseren!



    PROTEST EN STRIJD IN GENT
    Geef de actievoerders een stem in het stadhuis

    Toen de prijs van de vuilzakken steeg naar 50 fr., verschenen er in tal van Gentse wijken zoals de Bloemekenswijk, Macha-rius, Rabot, Brugse Poort en Ledeberg affiches voor de ramen met “50 frank is geen afvalbeleid”. Onder impuls van Mili-tant Links kwamen honderden mensen op straat en betoogden met volle vuilzak in de hand. Zij wisten maar al te goed dat zij met die prijsverhoging de winst moesten ophoesten voor de privatisering van de stedelijke ophalingsdienst. Eén van de slo-gans was dan ook “Privatiseren = Profi-teren”.

    Terwijl de afvalindustrie haar zakken vult en het afvalbeleid dicteert, moeten de wijk-bewoners hun koertjes of appartementen inrichten als containerparken. Stank, sluik-storten en ongedierte kregen ze te slikken. Ondertussen zweeg VLD-er Guy Serraes over de dioxines waarmee zijn verbran-dingsoven ons voortdurend vergiftigde.

    Militant Links, dat zich verzette tegen de privatisering, heeft altijd gepleit voor gratis afvalophaling als openbare dienst. Het afvalprobleem moet eerst aangepakt worden in de industrie en een sorteerbeleid moet aangepast zijn aan de leefomstandigheden in de wijken.

    Het stadsbestuur, bij gebrek aan argumenten, weigerde een gesprek met de actievoerders en stuurde politie en boetes. De boetes liet men uit schrik voor de kordate solidariteit onder de bewoners, en onder druk van onze advocaat die alle boetes bundelde tot één dossier, gewoon verjaren.

    Strijd werd er ook gevoerd door het stadspersoneel dat zwaar leed onder de opeenvolgende privatiseringen en aan-tastingen van hun statuut. Geen enkele partij in de gemeenteraad, noch van de meerderheid (SP, VLD en VU), noch van de oppositie (Vlaams Blok en Agalev) is fundamenteel tegenstander van dit beleid. Dezelfde asociale houding van het stadsbestuur kwam ook in andere situa-ties tot uiting. De arbeiders van N.V. Car-noy in Wondelgem, die in staking gingen tegen een baas die zijn voeten vaagt aan wettelijk bepaalde vakbondsrechten, wer-den door de politie en de deurwaarder ge-ïntimideerd aan het piket. Van een zoge-naamd socialistische burgemeester zou je toch wel mogen verwachten dat hij wat respect heeft voor het stakingsrecht. Of zat hij op dat moment, samen met schepen Daniël Termont, te dineren met diens vrien-den van het havenpatronaat?


    Uitwijzingen

    Likken naar boven en schoppen naar be-neden, dat kunnen ze goed. Zoals ze geen oog hebben voor de problemen van arbei-ders en arme wijkbewoners, zo zijn ze ook niet begaan met het lot van arme Roma-zigeuners. Deze werden op een sluwe ma-nier misleid om ze zo snel mogelijk terug te sturen naar de meest erbarmelijke le-vensomstandigheden. Ondanks het pro-test ging het stadsbestuur haar gang.


    Milieu en groen in de stad

    Het referendum tegen de Belfortparking werd door het stadsbestuur geboycot. De 22.000 handtekening voor een referendum over gratis openbaar vervoer werden in de vuilbak gegooid, met goedkeuring van Agalev. De eisen van comités van wijkbe-woners voor meer groen in de stad zoals Groene Vallei Groen en De Groene Ba-naan werden niet ernstig genomen. Het beetje groen dat nog rest in het Ra-bot en de Brugse Poort wordt opgeofferd aan de bouwpromotoren en de bouw van een nieuw justitiepaleis. Ook voor de uit-breiding van de Colruytparking in Sint-Amandsberg werd een bouwvergunning afgeleverd ondanks het protest van een 50-tal buurtbewoners die het behoud van het nabijgelegen bosje eisen.


    Actiecomité's

    Bijna overal ontstaan actiegroepen en buurtcomités die protesteren tegen al-lerlei wantoestanden. Het buurtcomité “de emmer loopt over” is het beu dat de huizen in de Veldwijkstraat in Le-deberg bij hevige regen onderlopen. Met technische argumenten en “an-dere prioriteiten” van het stadsbestuur blijven deze mensen in de kou en in het nat staan. Terwijl de betonboeren van Aquafin schandalige winsten op-strijken, komt er voor de gewone mensen nog meer waterellende. Maar daarmee is het lijstje met klachten niet kompleet. Er is protest tegen de uitzetting uit sociale woningen, petities voor meer personeel in het postkantoor van de Fererlaan (Bloemetjeswijk) en de mannen en vrouwen die werken voor stad Gent zijn opnieuw de straat opgetrokken, nauwelijks een maand voor de verkie-zingen, om hun statuut te verdedigen.
    Met geldverslindende prestigepro-jecten zoals “Over the edges”, de Keizer Karel herdenking, de bloe-menkorf enz. mogen we ons niet laten sussen. Beke laat zijn ware gezicht zien op momenten waarop hij terechtgewezen wordt. In plaats van te luisteren en zich werkelijk de noden aan te trekken van de betogers tegen de dure vuilzakken noemde hij ze “dronkaards en agitatoren”. Wat wij nodig hebben zijn gemeente-raadsleden die het protest van arbeiders, wijkbewoners, vrouwen, jongeren, armen vluchtelingen,... vertolken in het stadhuis, samen met hen de oorzaken onderzoeken en daaropvolgend niet te bang is om mee te vechten voor een echte oplossing.


    Jeugdhuizen, fuifzalen,...?

    Vraag is: waar kunnen jongeren zich amuseren? Antwoord: op veel plaatsen als ze daar het geld voor hebben. Als dat niet het geval is, dan hebben ze vaak enkel de straat. Geen plaatsen om te fuiven in de wijken, geen jeugdhuizen waar jongeren zelf kunnen beslissen wat ze doen, geen repeteerlokalen voor jonge groepjes, geen plaatsen waar je vrijuit je hobby’s kunt uitoefenen. Zelfs sportfaciliteiten zijn nagenoeg onbetaalbaar. En dan maar zeggen dat “de jeugd” in niets geïnteresseerd is! Wij willen veel, maar onze ouders hebben geen eindeloze bankrekening om wat ons interesseert ook steeds te betalen. Hieraan iets veranderen? Wat ons betreft wel, maar we zullen het niet cadeau krijgen - vecht je mee?

    Onderwijs, ja maar... We kunnen er niet onderuit: we moeten op die schoolbanken zitten. Moesten we nu zelf nog inspraak krijgen in wat daar gebeurt, zowel in de lessen als in zaken als het schoolreglement dat vaak boordevol zever staat over zaken waar de school niets mee te maken heeft. Moesten de klassen ook niet overvol zitten en moesten er voldoende leerkrachten zijn om iedere leerling ook echt iets bij te brengen i.p.v. ons in kazernes samen te proppen. Moesten,... In Kortrijk kon Militant Links de aanzet geven tot de oprichting van een scholierenvakbond, die zich in het nationale nieuws werkte met de actie tegen het piercingverbod op school. Ook scholieren kunnen zich immers organiseren en iets veranderen. Wil je hierover meer weten? Laat iets horen!


    wereldvrouwenmars tegen armoede en geweld

    Meer dan 2000 organisaties op wereldvlak mobiliseren voor deze mars, die moet eindigen in een Europese betoging op 14 oktober in Brussel en op 17 oktober in New York. Waarom? Een aantal redenen:

    In België

  • * Tussen 1988 en 1998 is het aantal klachten over fysiek en seksueel geweld binnen relaties verdrievoudigd.
  • * Zo’n tiende van de werknemers krijgt officieel een laag loon - 79% van hen zijn vrouwen. Vrouwen verdienen gemiddeld slechts 73% van het loon van mannen.

    Internationaal:

  • * vrouwen, de helft van de wereldbevolking die bovendien het merendeel van het werk verzet, beschikken over slechts 10% van de wereldrijkdom.

    Redenen genoeg dus om onze stem te laten horen en hieraan een einde te eisen. De mars trekt op 11 oktober ook door Gent, meer bepaald met een stop in de Brugse Poort en een optocht naar het stadhuis. Je kunt zelf meewerken om van deze dag een succesvol protest te maken door te mobiliseren en op de optocht je eisen bekend te maken. Wil je een gesprek met iemand van ons over wat en hoe? Contacteer ons zo snel mogelijk: 09/232.13.94. Voor officieel materiaal over de mars, contacteer Mieke Dejonckheere, 09/266.76.29 (contactpersoon regionale werkgroep vrouwenmars).